[RAMAZAN ÖZEL]$type=ticker$meta=0$readmore=0$snippet=0#columns=2$color=#009900

Yunan Mitolojisindeki İlham Perileri "Müzler"

Yunan mitolojisinin en büyük tanrısı olan ve çapkınlıklarıyla da bilinen Zeus'un eşlerinden biri olan Mnemosyne, bellek tanrıçası (somut hafıza olarak hatırlatıcıdır, dil ve kelime mucididir) olup aynı zamanda Titan bir tanrıçadır (ilk tanrı ve titanlardan olan Gaia ve Uranüs'nın kızıdır). Zeus ve eşi Mnemosyne dokuz gecelik cinsel ilişki sonucu, mitolojinin ilham perileri olan Müzler'i dünyaya getirmişlerdir. Toplamda dokuz tane kız olarak dünyaya gelen Müzler (her gece için bir müz), ilham tanrıçaları-ilham perileri olarak mitolojiye geçmişlerdir. Müzler ya da Musalar olarak Türkçe'ye geçen tanım aynı zamanda birçok batı diline de yerleşmiştir. Musalar-Müzler; Yunanca Mousai/ Latince Musa sözcüğünden gelirken etimolojik anlamda akıl, düşünce, yaratıcılık yeteneği gibi anlamlara gelen "men" kökünden gelmektedir. 

Müzler'in isimleri birçok şiirde geçerken, kendilerine ait bir destanları olmamış ve genelde koro şeklinde şarkı söylemişlerdir. Kendilerine ait herhangi bir efsaneleri de olmayan Müzler, tüm tanrısal şenliklerde şarkı söylemişler ve dans etmişlerdir. Toplamda dokuz Müz bulunurken en büyüğü ve zekisi olan Calliope (Lat.)  ya da Kalliope güzel sesli peri olup, mitolojideki tüm destan ve epik şiirlere ilham veren peridir. Clio ya da Kleoi tarihi olayları konu alan şiirlere ilham veren peri olup, tarih perisi diye bilinmektedir. Erato lirik şiirin, aşk şiirlerinin (aşıkların) ve korolu şiirlerin ilham perisi olurken, Melpomene trajedilere ilham veren peridir. Urania gök bilimi ve astrolojinin perisi olurken, Polymnia veya Polyhymnia ise kutsal şarkıların-ilahilerin ve hitabetlerin (güzel sözler, mim) ilham perisidir. Euterpe flüt üflemenin, lirik şiirin, müziğin ilham perisi olurken, Terpsikhore ya da Tersichore dansın ve dramatik koronun ilham perisidir. Son olarak Thalia ya da Thaleia ise çiçek açma - çiçeklenme anlamına gelirken, komedyanın ve pastoral şiirin (doğa güzelliklerini anlatan şiir) perisi olup kırsal yerlere-yaban hayatına ait peridir.

1. Kalliope

Romalı şair Ovidius tarafından bilgeliğine istinaden ilham perilerinin en önemlisi olarak nitelendirilen Kalliope, epik şiir ve destanlara ilham veren peridir. Mitolojide, Homeros’un İlyada ve Odesa’yı yazmasına ilham kaynağı olduğuna inanılan Kalliope’nin ismi “güzel sesli” anlamına gelir. Kalliope, genellikle elinde balmumu bir tablet, parşömen veya kitapla tasvir edilir. “İlahi Komedya” adlı eserinde Dante de Kalliope’ye atıfta bulunur.

2. Kleio

Fenike alfabesini Yunanistan’a getirdiğine inanılan Kleio’nun ismi “ünlü etmek” anlamına gelir. Tarihi olayları konu alan şiirlere ilham verdiği düşünülen Kleio, parşömen veya tabletlerle tasvir edilir. Batman: The Animated Series’de “Kleio”, Tanrı Kompleksi’nden muzdarip olan suçlu Maxies Zeus’un bir ilham perisi olduğuna inandığı kız arkadaşının da ismidir.

3. Euterpe

İsmi “hoşnut etmek” anlamına gelen Euterpe müziğin ilham perisidir. Geç Klasik Dönem’de ise lirik şiirin ilham perisi olarak anılmaya başlamıştır. Bir tür flüt olan aulos’u da icat ettiğine inanılan Euterpe, genellikle elinde bu flütle resmedilir.

4. Erato

Lirik şiirlerin ilham perisi. İsmi “Eros” kelimesiyle aynı kökten gelir ve “arzulanan” demektir. Romantik ve erotik şiirle özdeşleştirilen Erato, genellikle bir lir veya kendisinin icat ettiğine inanılan kithara (telli bir antik çalgı) ile resmedilir. Erato, John Fowles’un “Mantissa” isimli romanında da bir karakter olarak karşımıza çıkar.

5. Melpomene

İsmi “şarkı söylemek” anlamına gelen Melpomene, başlangıçta şarkı söylemenin ilham perisiyken, sonradan tragedyanın ilham perisi olarak anılmaya başlamıştır. Genellikle, bir elinde trajik maske, diğerinde bıçak tutarken ve dönemin tragedya oyuncunları tarafından giyilen bir tür bot olan cothurnus giyerken tasvir edilir. İngiliz şair John Keats “Isabella; or the Pot of Basil” şiirinde bu ilham perisine atıfta bulunur.

6. Polymnia

Dini şiir, ilahiler, dans ve hitabetin ilham perisi olan Polymnia’nın ismi “birçok şarkı” anlamına gelir. Farklı kaynaklarda tarım ve geometrinin ilham perisi olarak da anılır. Genellikle ciddi bir yüz ifadesi ve uzun giysiler içinde ve bir duvakla resmedilir. 1951 yapımı “Meet Me on Cassiopeia” filminde Polymnia bir karakter olarak karşımıza çıkar.

7. Terpsikhore

Dansın ve koronun ilham perisi olan Terpsikhore’nin ismi “dans etmenin zevki” anlamına gelir. Çoğunlukla otururken ve elinde bir lir ile tasvir edilen Terpsikhore’nin aynı zamanda denizcileri söyledikleri şarkılarla büyüleyerek kendilerine çeken Sirenler’in annesi olduğuna inanılır. Kurt Vonnegut’ın “Mavi Sakal” isimli romanında Rabo Karabekian isimli karakter bu ilham perisine kısaca atıfta bulunur.

8. Thalia

Komedi ve pastoral şiirin ilham perisi olan Thalia’nın adı “neşeli” anlamına gelir. Şen bir genç kadın olarak ve elinde komik maskeyle tasvir edilir.

9. Urania

İsmi “cennet gibi” anlamına gelen Urania, astrolojinin ilham perisidir. Evrensel aşk ile özdeşleştirilen Urania ilham perilerinin yaşça en büyüğüdür ve bu sebeple babası Zeus’un güç ve ihtişamı ile annesi Mnemosyne’nin güzellik ve zarafetini en çok onun taşıdığına inanılır. Çoğunlukla elinde bir yerküre figürü ve üzerinde yıldız şeklinde işlemeler olan bir pelerin ile, gözlerini gökyüzüne dikmiş şekilde resmedilir.

10. BONUS: Onuncu İlham Perisi

Mitolojik kaynaklarda yalnızca dokuz ilham perisinden bahsedilse de, Antik Yunan lirik şairi Sappho, Platon tarafından 10. ilham perisi olarak nitelendirilmiş ve bu tarihten sonra “Onuncu İlham Perisi” tabiri, önemli kadın şairler için kullanılan geleneksel bir iltifat haline gelmiştir.

YORUMLAR

Ad

*Bilim-Teknik,4,*Diyalektik,2,*İş Dünyası & Girişimcilik,2,*Kultur-Sanat,14,*Mp3,5,*Saglik,8,*Saglik-psikolojii,1,*Seyahat,3,*Tarih-Mitoloji,1,~Din,15,~Din: İslam,16,~Din: Yahudilik,1,~Film,3,~Film Puanı: 4+,2,~Film Puanı: 5+,3,~Film Puanı: 6+,3,~Film Puanı: 7+,1,~Film Tercihi: Altyazılı,1,~Film Tercihi: Türkçe Dublaj,2,~Film Türü: Aksiyon,2,~Film Türü: Dram,1,~Film Türü: Gerilim,3,~Film Türü: Korku,1,~Film Türü: Suç,2,~Filmin Ülkesi: ABD,1,~Filmin Ülkesi: Bulgaristan,1,~FilmSenesi: 2001,1,~FilmSenesi: 2016,2,~Galeri,18,~Haber,21,~Haber (Dünya),9,~Haber (Siyaset),7,~Haber (Türkiye),15,~Magazin,17,~Tarih,9,~Teknoloji,15,~Teknoloji: Akıllı Telefon,5,~Teknoloji: Bilgisayar,4,~Teknoloji: Internet,6,~Video,15,~Video: Müzik,8,Ankara,1,Belgesel,1,COGRAFYA,2,Dikmen,1,edebiyat,1,film,1,Gezelim Görelim,1,İsmet İnönü,1,kategorilenmemiş,1,kültür,1,Metafizik,2,Mezhepler/Meşrepler,2,Mustafa Kemal Atatürk,2,Muzaffer Kılıç,1,Zübeyde Hanım,1,
ltr
item
MAGGOG: Yunan Mitolojisindeki İlham Perileri "Müzler"
Yunan Mitolojisindeki İlham Perileri "Müzler"
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL-zeutaXu0HS7YQqzXmo34osQqLIz4to15nBEnj5igoxhPunb1xRrPFlr6DNDd5spjqbHqlHTaIoZ09T03ulqseY45qex152xGlItkiCgo0NnZyPuLpuSSNvN6DoF_TIZL44dUj6tB9E/s320/11.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL-zeutaXu0HS7YQqzXmo34osQqLIz4to15nBEnj5igoxhPunb1xRrPFlr6DNDd5spjqbHqlHTaIoZ09T03ulqseY45qex152xGlItkiCgo0NnZyPuLpuSSNvN6DoF_TIZL44dUj6tB9E/s72-c/11.jpg
MAGGOG
http://kripto.maggog.com/2017/06/yunan-mitolojisindeki-ilham-perileri.html
http://kripto.maggog.com/
http://kripto.maggog.com/
http://kripto.maggog.com/2017/06/yunan-mitolojisindeki-ilham-perileri.html
true
293964781511984002
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Benzer bir konu bulunamadı TÜMÜNÜ GÖSTER Konuyu Göster Yanıtla Yorumdan vazgeç Sil Oluşturan: Anasayfa SAYFALAR OHA VAR Tümünü Göster BU YAZILARI DA ÖNERİYORUZ ETİKET ARŞİV ARA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle alakalı bir eşleşme bulunamadı. Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çrş Per Cu Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara şu an 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha eski Takipçiler Takip Et ÖZEL İÇERİK VAR! Görüntülemek için paylaşmanız gerekir Tüm kodu kopyala Tüm kodu seç Tüm kod panonuza kopyalandı Kopyalanamıyor. [CTRL]+[C] (veya Mac kullanıyorsanız CMD+C) tuşlarına basmayı deneyin.