Hastaneye ve özellikle tıp fakültesine gittiğinizde karşılaşacağınız doktorların rütbesini ne acaba?
Bilindiği üzere tıp fakültesi 6 yıllık eğitimden oluşur ve bu süre sorası mezun olunca tıp doktoru ünvanı alınır ve günümüzde bu rütbenin karşılığı pratisyen doktordur.
İntörn doktor olarak bilinen, sadece tıp fakültesinde olan, ünvanın karşılığı ise 6. sınıf tıp öğrencisi olan kişidir.
Tıp fakültesinin son senesi, teorik eğitimden ziyade hekimlik öncesi son donanımların edinildiği ve 1 sene kesintisiz devam eden ve doktorluk hayatının çilesi olan nöbet tutmakla ilk kez karşılaşılan yılıdır ki intörn doktor farklı bir çok bölümde çalışır ve sağlık ocağı ve ileride ki tüm hekimlik yılları için gerekli olan temel eğitimini pratik yaparak bu yıllarda sağlamlaştırır.
Her ne kadar halkımız tarafından küçümsensede pratisyen hekimlik dahiliye uzmanlığının bir önceki basamağı gibidir ki çoğu branşa göre daha fazla tecrübe ve bilgi birikimi gerektirir. Günümüzde insanların çoğu sağlık ocaklarına ilaç yazdırmak için gitse de, sağlık hizmetine ulaşılması zor bölgelerde; kasabalarda, köylerde ve ilçelerde, insanların tek sağlık ihtiyacını gideren birim sağlık ocakları olmakta ve bu insanlar ekonomik durumundan dolayı il merkezlerine çoğunlukla gidememektedirler. Haliyle her türlü kalp, şeker, karın ağrısı, öksürük, kol kesisi, kanser, vb... birçok şikayet için sağlık ocaklarına başvurmaktadırlar. Sonuç olarak sağlık ocağı hekimleri bir sürü farklı branşı ilgilendiren hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmalı, bebek olsun gebe olsun kanser hastası olsun herkese şifa sunabilmelidir.
Asistan doktor olarak tabir edilen, tıp fakülteleri ve eğitim araştırma hastanelerinde bulunan ünvan grubu ise, tıp fakültesinden mezun olmuş, tıpta uzmanlık sınavı ile bir uzmanlık dalını kazanmış doktoru temsil eder ve bu kişi branşlaşma amacıyla 4-5 yıl arası eğitim görerek belli bir branşın doktoru olmaya hak kazanır. Örneğin dahiliye aistanı, genel cerrahi asistanı gibi. Tıp fakültesinde polikliniklerde muayene olduğunuz, gece nöbetlerde soru sorduğunuz ve acilde ilk gördüğünüz doktorlar asistan doktorlardır ki tıp fakültesinde 24 saat doktor hizmetini oluşturan temel noktayı sağlarlar.
Başasistan denen ünvan ise bir asistan topluluğunda ki en kıdemli yani uzman olmaya en yakın olan kişiyi ifade eder ve asistanların yönetimi bu kişinin sorumluluğundadır.
Uzman doktor asistanlık eğitimi başarıyla tamamlamış olan kişileri ifade eder ve uzmanı oldukları branştan yasal olarak sorumludurlar. Eğer cerrahi bir branştan ise operatör (ameliyat yapan ) anlamında op.dr. ünvanını kullanırlar. Cerrahi branştan değillerse uzm. dr. ünvanını kullanırlar.
Yrd. doç. doktora gelince uzman doktordan eğitim olarak fazla bir farkı yoktur. Uzman olunduktan sonra eğer tıp fakültesi hocası olunmak istenirse gerekli şartları yerine getirdikten sonra işe başlamış olduğu üniversitede direk olarak uzm.dr. ünvanı, yrd. doç. dr. ünvanı olarak değiştirilir. Bu kişiler istifa etmeleri halinde tekrar uzman doktor ünvanlarına geri döner.
Doç. dr., yardımcı doçent doktor olan kişilerin belli eğitimsel şartlar yerine getirdikten sonra doçentlik sınavını geçmeleri halinde alınan ünvandır ve bilgi ve beceri olarak en üst noktadaki doktorlardan biridirler.
Doçentlik sonrası 4-5 sene geçince prof. dr. olunur ve doçente göre en büyük üstünlüğü tecrübesidir.
Özet:
İntörn doktor: Tıp fakültesi 5. sınıf öğrencisi
Pratisyten doktor: TIp fakültesi mezunu doktor.
Asistan doktor: Tıp fakültesi mezunu ancak uzmanlık eğitimi almakta.
Uzman doktor: Uzmanlık eğitimini almış olan yani branşlaşmış olan doktor. Devlet hastanesi ve özel hastanelerde çalışır.
Yrd. Doç. Dr. : Uzmanlık eğitimi almış ancak hocalık görevide bulunan branş doktoru. Tıp fakültesi ve eğitim araştırma hastanelerinde çalışır.
Doç. Dr. : Yardımcı doçent doktorun bir üst basamağıdır. Bilgi ve beceri gücü yüksektir. Tıp fakültesinde ve eğitim araştırmada bulunur.
Prof. Dr. : Doçent doktorun bir üse basamağıdır ve yoğun tecrübeye sahip doktorlardır. Tıp fakültesinde bulunur.
Not: Özel hastanelerde tıp fakültesinden istifa etmiş olan doçent veya prof ünvanlı doktorlar da mevcuttur. Günümüzde sağlık ocakları kapatılıp aile hekimliği sistemine geçildiğinden dolayı pratisyen hekimler aile hekimi olarak çalışmaktadırlar.
Yukarıdaki her şey bilgilendirme amaçlı olup kaynak olarak kullanılmaması gerekmektedir.
Saygılar...
YORUMLAR